Fruit in de tuin

Fruitbomen kiezen

Een juiste keuze is belangrijk! Een aantal appelrassen is erg geschikt, omdat ze minder vatbaar zijn voor een aantal schimmelziekten. Bespuitingen zijn meestal dan niet noodzakelijk.

Fruitbomen kunnen meestal zichzelf niet bevruchten. Dit betekent dat ze zijn aangewezen op bevruchting door stuifmeel van een ander ras om zo tot normale vruchtzetting te komen. Een van de voorwaarden is dat de bloeitijd van de rassen overeenkomt. Uw hovenier geeft advies over soortkeus en bestuiving.

Bessen, druiven en ander klein fruit

Ribes is ‘een struik om op te eten’. Er zijn veel, totaal verschillende struiken met de naam Ribes. De ene soort kenmerkt zich met volle bloemtrossen, de ander geurt heerlijk en de derde heeft goed smakende bessen. De witte, de rode, de zwarte en de kruisbes zijn ook allemaal Ribesstruiken. In iedere tuin en op elk balkon is er wel een plekje voor: een pot met daarin een mooie bessenstruik. De vruchten zijn behalve lekker, ook een verwennerij voor het oog. Rode en witte trosbessen (Ribes rubrum) kunnen gekweekt worden als struik, maar ook als rechte haag. Het planten als rechte haag (aan drie horizontaal gespannen draden) wordt de laatste jaren meer toegepast.

Ook in de eigen tuin kunnen druiven worden gekweekt! En wie zou dat niet willen? Er is immers niets zo lekker als versgeplukte druiven van eigen teelt. Vruchtbomen zijn lang weggeweest uit siertuinen, misschien omdat ze de naam hadden moeilijk in de verzorging te zijn. Nu begint er weer belangstelling voor te komen.

Kloofmachine

Trilplaat en stenenknipper

Verticuteer­machine